RESIPI BUAT ROTI…
BAHAN – BAHAN
1. Tepung Gandum 700 gm
2. Yis Segera Kering 11 gm
3. Garam 1 camcateh
4. Gula 100 gm
5. Telur ……………… ….. 50gm ( 1 biji )
6. Susu segar ……… … 35 c.c
7. Air ……………… .. 400 c.c
8. Mentega …………. 70 gm
TAMBAHAN IKUT SUKA HATI
1. Kismis ………………….. 100 gm
2. Buah-buahan Campuran … 30 gm
CARA MEMBUATNYA
Ampurkan tepung dan Yis Segera dan adun sampai rata. Tambahkan air, adun +- 5 minit. Masukkan gula, garam, telur, mentega dan susu. Adun lagi 10 – 15 minit. ( sampai adunan licin dan tidak melekat pada jari- jemari yang cantik / Pastikan tidak memakai cincin berlian kerana dikuatiri jadi roti termahal pula ) biarkan selama 20 minit.
Masukkan kismis & buah-buahan campuran dalam adunan, tunggu 15 minit.
Timbang 60gm setiap satu ( kalau nak buat jualan lah… takut rugi kalau tak sama besar ). Buatlah apa bentuk sesuka hati. Nak bulat, empat segi, tiga segi, ( ikut suka la…) Nak bubuh inti dalam ke … terpulang.
Sementara itu panaskan microwave oven pada tahap 180C. dahsiap bentuk letakkan dalam dulang pembakar yang telah disapu dengan mentega supaya tak melekat kemudian hari dan senang diangkat selapas masak. Sebelum masuk kedalam oven, sapu la… telur pada adunan tadi supaya ia berkilat apabila masak. Nak bubuh keju ke kat topping dia ikut suka la….
Bakar selama 20 minit ( guna microwave oven….)
Resipi disediakan oleh ( Chef. Penyelaras Bestari DG 41 Hakiki )SKTB : ABA 5034.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan